Jump to content


Photo

Driver problem or GPU problem?


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Springheel

Springheel

    Creative Director (retired)

  • Admin
  • 36759 posts

Posted 07 January 2018 - 12:05 PM

I've been getting more and more frequent crashes when running TDM. 

 

This started happening out of the blue about two months ago.  First, the error was:  "The NVIDIA OpenGL driver lost connection with the display driver".  This would cause TDM to hang and then crash.

 

After this happened a few times I updated to the most recent drivers, and the error changed slightly to an appcrash with "The NVIDIA OpenGL driver detected a problem with display driver", with the faulty app being nvoglv32.DLL.  When TDM crashes, it also causes DR, and Lightwave to crash as well if they're open.  If Photoshop is open it gives a "Photoshop has encountered problem with display driver and has disabled GPU enhancements." warning.

 

The crashes are happening more frequently in TDM now.  Used to be once a week, now it seems to happen any time I have TDM open for more than 5 minutes. And I just got that Photoshop warning message this morning even though I hadn't opened TDM.

 

I got messages like this two years ago,  and got a new video card (NVIDIA GeForce GTX 750 Ti) , which made them go away.  Two years seems like a short time for a GPU to start dying...is there any way to confirm that the card is the problem?  I don't mind replacing it if so, but I don't want to spend a couple hundred on a new card and then find out the problem still happens.

 

 

 

 

 

Attached Files


  • CarltonTroisi likes this

#2 nbohr1more

nbohr1more

    Darkmod PR, Wordsmith

  • Development Role
  • PipPipPipPipPip
  • 8214 posts

Posted 07 January 2018 - 12:31 PM

Hmm.

Some folks are reporting that dynamic power management is causing this.

Make sure this is set:


1. Open your NVIDIA Control Panel and select “Manage 3D settings”
2. Then, select the “Power Management mode” and change the option from “Adaptive” to “Prefer maximum performance”
3. Save your changes, and your are done! 


Please visit TDM's IndieDB site and help promote the mod:

http://www.indiedb.c...ds/the-dark-mod

(Yeah, shameless promotion... but traffic is traffic folks...)

#3 Bikerdude

Bikerdude

    Mod hero

  • Member
  • PipPipPipPipPip
  • 19164 posts

Posted 07 January 2018 - 12:38 PM

What driver version do you have installed?

 

And have you tried a uninstalling the driver, then clean old driver files (using driver sweeper 3.2.0), then reboot reinstall driver.



#4 duzenko

duzenko

    Advanced Member

  • Active Developer
  • PipPipPip
  • 951 posts

Posted 07 January 2018 - 03:35 PM

I got messages like this two years ago,  and got a new video card (NVIDIA GeForce GTX 750 Ti) , which made them go away.  Two years seems like a short time for a GPU to start dying...is there any way to confirm that the card is the problem?  I don't mind replacing it if so, but I don't want to spend a couple hundred on a new card and then find out the problem still happens.

 

Should have gone with a 3-year warranty card back theen...



#5 Springheel

Springheel

    Creative Director (retired)

  • Admin
  • 36759 posts

Posted 07 January 2018 - 03:57 PM

Hmm.

Some folks are reporting that dynamic power management is causing this.

Make sure this is set:
 


1. Open your NVIDIA Control Panel and select “Manage 3D settings”
2. Then, select the “Power Management mode” and change the option from “Adaptive” to “Prefer maximum performance”
3. Save your changes, and your are done! 

 

That was one of the things I tried along the way.

 

What driver version do you have installed?

 

 

388.59.  Although I see they released a 388.71 two weeks ago, so I supposed I should try that.



#6 nbohr1more

nbohr1more

    Darkmod PR, Wordsmith

  • Development Role
  • PipPipPipPipPip
  • 8214 posts

Posted 07 January 2018 - 04:43 PM

One thing to keep in mind is that newer Nvidia drivers are paired with Windows Updates.
This is getting to be more and more convoluted as Windows 10 changes it's video software stack
the driver must also be updated to match.

I'm not sure where things are with older OS's (Win 7, 8, 8.1) but I suspect that you'd want to stick
with drivers that predate the Windows 10 Creators update where this mess began.

http://www.nvidia.co...px/115493/en-us

https://www.pcworld....lity-loses.html
Please visit TDM's IndieDB site and help promote the mod:

http://www.indiedb.c...ds/the-dark-mod

(Yeah, shameless promotion... but traffic is traffic folks...)

#7 lowenz

lowenz

    Advanced Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 1696 posts

Posted 07 January 2018 - 05:13 PM

One thing to keep in mind is that newer Nvidia drivers are paired with Windows Updates.
This is getting to be more and more convoluted as Windows 10 changes it's video software stack
the driver must also be updated to match.

I'm not sure where things are with older OS's (Win 7, 8, 8.1) but I suspect that you'd want to stick
with drivers that predate the Windows 10 Creators update where this mess began.

http://www.nvidia.co...px/115493/en-us

https://www.pcworld....lity-loses.html

I don't think this is so important with OpenGL part.


Edited by lowenz, 07 January 2018 - 05:13 PM.

Task is not so much to see what no one has yet seen but to think what nobody has yet thought about that which everybody see. - E.S.


#8 STiFU

STiFU

    Uber member

  • Development Role
  • PipPipPipPip
  • 3126 posts

Posted 09 January 2018 - 05:31 AM

Maybe also check the windows event log for further details on the issue. Track down any errors right after the crash. This way, I recently found out that my dad's graphics card was broken.



#9 New Horizon

New Horizon

    Mod hero

  • Active Developer
  • PipPipPipPipPip
  • 13789 posts

Posted 09 January 2018 - 07:32 AM

Is this with the 2.05 release of TDM or svn build?

#10 Darkness_Falls

Darkness_Falls

    Concept Artist

  • Member
  • PipPipPipPip
  • 2531 posts

Posted 09 January 2018 - 11:32 PM

I also had a weird crash about a week ago when playing "Volta II - Cauldron of the Gods", I believe it was. (Someone very familiar with the map can probably figure out where I was on the map based on the screenshot. Or I can probably load a recent save to find out, if you need me to.) The screen froze solid on me and had weird green squiggly icons all over (see photos), yet I'm pretty sure I could still hear the game's audio. I had to press and hold my PC's power button to restart because I couldn't do anything; key presses weren't doing anything. I either assumed/surmised on my own that it was an nVidia problem, or saw a note upon reboot (sorry I don't remember which).

 

I'm not sure if it was an issue with the map, Dark Mod, my computer, or aliens were trying to communicate with me  :) But I can say I haven't had any crashes in a while, and I've never ever seen that type of issue.

 

EDIT: Hmm... The map is called "VOLTa"... my screen got inundated with a bunch of "VOLT" icons?? Perhaps the map is becoming sentient...  :o  

 

 

 

Attached Files


Edited by Darkness_Falls, 09 January 2018 - 11:34 PM.


#11 lowenz

lowenz

    Advanced Member

  • Member
  • PipPipPip
  • 1696 posts

Posted 10 January 2018 - 04:34 AM

Special green pixel snow! :D

 

I think your GPU (or its VRAM) isn't well....


Task is not so much to see what no one has yet seen but to think what nobody has yet thought about that which everybody see. - E.S.


#12 Springheel

Springheel

    Creative Director (retired)

  • Admin
  • 36759 posts

Posted 14 January 2018 - 01:28 PM

Is this with the 2.05 release of TDM or svn build?

 

I didn't answer that because I didn't have a record of a crash in 2.05...I first noticed this when beta-testing Kingsal's mission in 2.06, and I started recording the crashes shortly after.  Since you asked, I've been trying to trigger a crash in 2.05, and so far I haven't been able to do so.  I'll keep trying... I'd rather it be a problem with the GPU than something caused specifically by 2.06, since no one else seems to be reporting a problem. 



#13 New Horizon

New Horizon

    Mod hero

  • Active Developer
  • PipPipPipPipPip
  • 13789 posts

Posted 14 January 2018 - 02:12 PM

Hmmm. There have been a lot of changes under the hood from what I've observed. It wouldn't surprise me if some issues like this cropped up.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users