Jump to content
The Dark Mod Forums

problem with ASE files


Recommended Posts

Hi, could any modeler help me? It's mainly for 3dsmax users but maybe somebody else may know the solution as well.

I'm just having a problem with exporting models to ASE format. First symptom was DR crashing, when selected in Model Viewer. Then I tried testmodel command in Doom and I got message: Joint 'spine2' not found for 'head_joint'. I've no idea where is it coming from, as I am exporting only simple mesh. It doesn't want to work even with simple boxes.

Here's my export options:

 

ASEexport_dialog.jpg

 

I've tried all possibilites, but with no success.

 

I changed to Max 2009 instead of 2010 and I got some success. Model appears in doom engine (using testmodel command), but I still get that weird warning message. And DR doesn't crash, but shows nothing in Model Viewer and only a cube in Orthoview.

 

Then, to make things even more confusing - seagull.ASE model, which I made about one week ago works fine...

 

 

 

Theoretically I could use LWO, cause Deep Exploration converts those models to LWO with no problem and I actually never needed to use ASE files before. The only thing is that LWO models doesn't contain vertex colors information. Or maybe it's just Deep Exploration which looses that information during conversion. If anyone knows how to convert ASE to LWO and keep vertex color information that would solve my problem too and I would be more than grateful.

Link to post
Share on other sites
The only thing is that LWO models doesn't contain vertex colors information

 

I know .lwo models can use vertex colours, but I don't know anything about exporting them.

Link to post
Share on other sites

Hmm, I have Max7 and have never had that issue show up.

 

Does the file you are working in have bones in it, even if you're not exporting them?

 

And are you trying to export and ase with animations (gotta use the md5 exporter for that as far as I know)

 

I was wodnering if vert colors even worked in Doom3, could help alot to add some dirt to models using stock textures and sloppy UV mapping. (Like my pot with the metal rings, I was gonna try an AO overlay but relaized all the polys overlap...)

Dark is the sway that mows like a harvest

Link to post
Share on other sites

OK, I got it working now. The problem was a VRay material assigned to the model (instead of Standard one)....

 

I was experimenting with terrains:

terraintest.jpg

 

There are three textures blended in one continous surface, but in fact there are two meshes.

 

I was wodnering if vert colors even worked in Doom3, could help alot to add some dirt to models using stock textures and sloppy UV mapping. (Like my pot with the metal rings, I was gonna try an AO overlay but relaized all the polys overlap...)

I would be careful with using that technique for common objects, as what it does basically is rendering all light interacting stages: diffusemap, bumpmap and specularmap twice. It may have an impact on the performance.

 

 

I know .lwo models can use vertex colours, but I don't know anything about exporting them.

yeah, eporting to lwo is a problem. I think only PolyTrans does it, but it's not cheap...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...