Jump to content
The Dark Mod Forums

Render bug, large black box occluding screen


V-Man339
 Share

Recommended Posts

This seems to happen while leaning forward and frobbing, possibly in noclip?

Will edit if I can replicate/get it to occur.

Solved by restarting the game.

 

Happened on Requiem and Perilous Refuge.

 

Update: I have recorded the bug in action.

 

My settings.

20210216131302_1.jpg.cc811bec96fdab74f542c71269dae471.jpg20210216131304_1.jpg.a5354826e84dad84925ce5c36e6dab32.jpg

My specs.

Processor Information:
    CPU Vendor:  AuthenticAMD
    CPU Brand:  AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor             
    CPU Family:  0x17
    CPU Model:  0x71
    CPU Stepping:  0x0
    CPU Type:  0x0
    Speed:  3593 Mhz
    16 logical processors
    8 physical processors
    HyperThreading:  Supported
    FCMOV:  Supported
    SSE2:  Supported
    SSE3:  Supported
    SSSE3:  Supported
    SSE4a:  Supported
    SSE41:  Supported
    SSE42:  Supported
    AES:  Supported
    AVX:  Supported
    AVX2:  Supported
    AVX512F:  Unsupported
    AVX512PF:  Unsupported
    AVX512ER:  Unsupported
    AVX512CD:  Unsupported
    AVX512VNNI:  Unsupported
    SHA:  Supported
    CMPXCHG16B:  Supported
    LAHF/SAHF:  Supported
    PrefetchW:  Unsupported

Operating System Version:
    Windows 10 (64 bit)
    NTFS:  Supported
    Crypto Provider Codes:  Supported 311 0x0 0x0 0x0

Video Card:
    Driver:  AMD Radeon RX 5600 XT
    DirectX Driver Name:  aticfx32.dll
    Driver Version:  27.20.14501.18003
    DirectX Driver Version:  27.20.14501.18003
    Driver Date: 11 13 2020
    OpenGL Version: 4.6
    Desktop Color Depth: 32 bits per pixel
    Monitor Refresh Rate: 59 Hz
    DirectX Card: AMD Radeon RX 5600 XT
    VendorID:  0x1002
    DeviceID:  0x731f
    Revision:  0xca
    Number of Monitors:  2
    Number of Logical Video Cards:  2
    No SLI or Crossfire Detected
    Primary Display Resolution:  1920 x 1080
    Desktop Resolution: 3840 x 1080
    Primary Display Size: 23.54" x 13.23" (26.97" diag)
                                            59.8cm x 33.6cm (68.5cm diag)
    Primary Bus Type Not Detected
    Primary VRAM Not Detected
    Supported MSAA Modes:  2x 4x 8x

Memory:
    RAM:  16292 Mb

Edited by V-Man339

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

Have you updated the AMD GPU drivers recently? If you didn't and they worked before in TDM than imo it can't be the GPU drivers. Not really connected to TDM but after some recent windows 10 updates, I started having serious problems in visual studio 2015, so is no surprise to me that recent windows updates could be f things up on TDM, because of messing with OpenGL. 

edit: 

Tested Requiem and did everything you said, lean forward, frob and no clip and saw no black box.  TDM 2.09/64 (not final version) my GPU AMD RX 570X, so if it ends being the GPU, perhaps this only happens on modern Vega cards? 

Edited by HMart
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, noni said:

I think it's a problem with AMD or Windows drivers. After the last windows update MSI Afterburner has an error message (but it continues to work).

Captură ecran (12).png

It would appear my drivers are up to date.

1777323414_amddrivers.png.e312145a421697624ce84670bf4c0f01.png

 

2 hours ago, stgatilov said:

Here is one way to diagnose the problem.

Go to 2.09 beta testing thread, and look at the list of cvars in the first/second post.
Try setting them on/off and see which how they affect your problem.

Could I get a link to this thread?

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

 

There ya go.

 

You can try toggling some or all of these:

 

r_useNewBackend 0

r_fboColorBits 32

r_useBindlessTextures 0

r_postprocess_sharpen 0

r_useMultiDrawIndirect 0

r_usePersistentMapping 0

r_ssao 0

r_tonemap 0

r_softShadowsQuality 0

 

 

Please visit TDM's IndieDB site and help promote the mod:

 

http://www.indiedb.com/mods/the-dark-mod

 

(Yeah, shameless promotion... but traffic is traffic folks...)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, nbohr1more said:

 

There ya go.

 

You can try toggling some or all of these:

 

r_useNewBackend 0

r_fboColorBits 32

r_useBindlessTextures 0

r_postprocess_sharpen 0

r_useMultiDrawIndirect 0

r_usePersistentMapping 0

r_ssao 0

r_tonemap 0

r_softShadowsQuality 0

 

 

Attempted the list of commands to fix, no shift. The solution was to restart game, the cause/prevention has still not been found.

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

Try "r_skipGuiShaders 1" and check if the black quad is gone.
Since it overlaps console, I think it is some GUI element, which is for some reason.
Also, various backend switches don't help.

Also it is worth trying to set "com_smp 0" and "r_useParallelAddModels 0" (this one is "Frontend Acceleration") before the quad appears and see if it will show up again.
I have a feeling that when the quad appears, toggling options is already too late.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2/17/2021 at 9:50 PM, stgatilov said:

I have a feeling that when the quad appears, toggling options is already too late.

 

Confirmed more or less.

Once the bug is in effect it won't go away based on console command.

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

Hmm... the shape of this black thing might be explained by how bloom blurs light.

Does disabling bloom really help to remove it once it appears?
Does enabling it back restore the artifact?

Link to comment
Share on other sites

Another possible clue:

This only happens when both 64-bit and Bloom are active.

I suspect that this is some sort of artifact of exceeding data or instruction limits...

Please visit TDM's IndieDB site and help promote the mod:

 

http://www.indiedb.com/mods/the-dark-mod

 

(Yeah, shameless promotion... but traffic is traffic folks...)

Link to comment
Share on other sites

On 3/3/2021 at 11:54 AM, stgatilov said:

I doubt @V-Man339 had these user-made shaders when he discovered the problem.

Correct, I have not modified The Dark Mod with anything resembling that which people would not have in base install.

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

@cabalistic

I fixed a similar bug in my silly fresnel mod.

What are the chances that this line in bloom_blur.glsl can have a negative result?

FragColor += texture(u_source, (fragCoord - u_axis * offset[i]) * invImageSize) * weight[i]

 

Please visit TDM's IndieDB site and help promote the mod:

 

http://www.indiedb.com/mods/the-dark-mod

 

(Yeah, shameless promotion... but traffic is traffic folks...)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

20210326203443_1.thumb.jpg.0cca1050cf89da31e3c06c502698e2e7.jpg

Not sure how helpful it is but it is possible to get multiple squares.

It is also possible for a square to pop up much later than another square.

  • Like 1

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

UPDATE:

They do not just come in black.

I'm getting semi-transparent red blocks here.

20210328105841_1.thumb.jpg.b1a2d2077f7b9a727c0a482dd99232f0.jpg

They were gained while staring in this direction, I am unable to replicate this on video.

20210328110730_2.thumb.jpg.b26d754c4d96fa48a2464daa60b332df.jpg

Edit: Better view here, angle of execution. Lower right.

20210328111855_1.thumb.jpg.b3bfe96e3b55832fb31e2e5e90301783.jpg

Edited by V-Man339
  • Like 1

I like to record difficult stealth games, and right now you wonderful people are the only ones delivering on that front.

Click here for the crappy channel where that happens.

Link to comment
Share on other sites

Try this package. It's not much, I just added a negative number guard to the bloom blur and ambient rim color.

It's a quick repack of my fresnel mod. If it cures the issue then maybe that is all we need.tdm_base01.pk4

 

@V-Man339 ?

Please visit TDM's IndieDB site and help promote the mod:

 

http://www.indiedb.com/mods/the-dark-mod

 

(Yeah, shameless promotion... but traffic is traffic folks...)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recent Status Updates

    • nbohr1more

      Sorry for the delay. The 2.09b Hotfix is now up at Moddb  https://www.moddb.com/mods/the-dark-mod/downloads/the-dark-mod-209-full
      · 0 replies
    • STiFU

      I started skateboarding again after a 20 year hiatus. Whish me luck I don't break anything. 😄
      · 6 replies
    • freyk

      Some years earlier i created some launchers for TDM. uploaded today some new sourcecode and executables on my github repo.
       
      · 0 replies
    • Epifire

      Say, I know it's been a while since the site got overhauled from the crash. But did we ever figure out if/how to get the recent topics & replies list back? It's not a total deal breaker but it was nice for becoming a thread creeper again...


      · 6 replies
    • Epifire

      Some of you who've been on the TDM discord know I was out of work last Winter, just putting in hrs for the developer portfolio. Currently I've been working a seasonal job to pay the bills and now I'm finally in my last week before I get bumped off. Things will be tight but I'm planning a long off period to make as much content as I can. Big plans in Unreal Engine as well as my most ambitious TDM collab yet! Never been so excited to be a stuck at home to pursue my life's work. With a lotta time and maybe some luck, I'm hoping to get enough art work done that I may start applying around to studios.
      · 4 replies
×
×
  • Create New...